Leven na de groei – de podcast

L

Sinds 2022 kochten duizenden mensen ons boek Er is leven na de groei en velen reageerden met vragen en ideeën. Geweldig! Daarom brengt Just Enough nu de Leven na de groei podcast uit. We bespreken wat leven na de groei voor jou en voor ons als samenleving betekent. We hebben uit de vele reacties geput om de thema’s te selecteren die mensen het meest bezighouden. Ook beantwoorden we nieuwe luisteraarsvragen.

Leven na de groei podcast

Wat kun je verwachten?

We brengen maandelijks een bulletin waarin we een actueel thema belichten, en maandelijks een special waarin we een tijdloos onderwerp uitdiepen. Telkens vanuit het perspectief van gelukkiger leven binnen de draagkracht van mens en aarde. We benaderen de thema’s persoonlijk én maatschappelijk. Wat betekent het voor jouw en mijn leven? En welke stappen kunnen bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties zetten om rechtvaardiger om te gaan met mens en milieu, dichtbij en ver weg?
Een combinatie van inspiratie en praktische handvatten, dus.

Wie hoor je zoal?

We vonden podcastmaker Allard Amelink bereid om de podcast te presenteren, bekend van onder andere de Podcast Filosofie van Centre Erasme. In twee à drie afleveringen per maand gaat hij in gesprek met de auteurs achter het boek, met de bevlogen onderzoekers achter consumentencollectief Just Enough en met interviewgasten. Ook horen we maandelijks luisteraars die een vraag hebben of een idee pitchen.

Luister en denk mee

Heb je zelf een vraag of een idee op het terrein van leven na de groei? Of wil je graag dat we een bepaald onderwerp uitdiepen? Stuur dan een mailtje naar post <at> justenough.nl. Wij zorgen er dan voor dat de meestgestelde en meest originele vragen de komende maanden aan bod komen. Alvast bedankt voor je reactie en veel luisterplezier gewenst!

Je vindt de podcast in je favoriete podcastapp, waaronder:
🎧 Spotify
🎧 Apple podcasts

Meest recente afleveringen

Hoe maak ik mijn vakantie duurzaam? Leven na de groei: de podcast over de nieuwe economie

Afgelopen zomer gingen in Malaga 25.000 mensen de straat op omdat de Zuid-Spaanse stad volgens hen onleefbaar is geworden door de grote aantallen vakantiegangers en dagjesmensen. De publieke ruimte wordt overgenomen door de bezoekers, die troep en overlast veroorzaken. De huizenprijzen rijzen de pan uit. En het winkelaanbod raakt helemaal afgestemd op de bezoekers, in plaats van de bewoners. Ze vinden dat hun stad van hen wordt afgepakt. En op veel meer plekken klinken zulke signalen. Afgelopen december gingen ook in Amsterdam enkele tientallen mensen de straat op.  En het aantal toeristen blijft toenemen. In Nederland en wereldwijd. En dat heeft gevolgen voor de draagkracht van lokale gemeenschappen en voor de draagkracht van de aarde. Want die toeristen komen niet allemaal met de fiets, maar veelal in auto’s, vliegtuigen en cruiseschepen.  Tegelijk: die vakantiegangers en dagjesmensen, dat zijn niet allemaal anderen. Dat zijn wij zelf ook. Kunnen we werken aan een duurzaam toerisme? En waar kun je rekening mee houden als je binnenkort je zomervakantie gaat boeken? Allard en Matthias gaan in gesprek met –        Eke Eijgelaar en Harald Buijtendijk. Beide zijn duurzaam reizen-onderzoeker aan de Breda University of Applied ScienceCartoon van Jip van den ToornCartoon vliegen over 50 jaar
  1. Hoe maak ik mijn vakantie duurzaam?
  2. Zes adviezen waarmee je het nieuws van 2025 kritischer en strijdvaardiger tegemoet kunt treden
  3. Babette Porcelijn verbaast je opnieuw over verborgen impact (én we kondigen onze gloednieuwe productwijzer aan!)
  4. Hoe wij de ladder van opkomende economieën wegschoppen (en de enorme implicaties daarvan)
  5. Hoe stuur je bedrijven in de goede richting? De oud-CEO van Fairphone vertelt het je

Recente berichten

Nu al een achtste druk!