Blijf op de hoogte van onze inzichten

B

Podcast

Sinds 2023 brengen we de Leven na de groei podcast uit. We bespreken wat leven na de groei voor jou en voor ons als samenleving betekent. We hebben uit de vele reacties geput om de thema’s te selecteren die mensen het meest bezighouden. Ook beantwoorden we luisteraarsvragen.

Je vindt de podcast in je favoriete podcastapp, waaronder:

🎧 Spotify
🎧 Apple podcasts

Nieuwsbrief

Wilt u ongeveer eens per maand/kwartaal op de hoogte worden gebracht van de nieuwste inzichten over brede welvaart, sufficiëntie, selectieve groei en postgroei? Dan kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief via het onderstaande formulier. We behandelen uw contactgegevens uiteraard strikt vertrouwelijk. Nadat u uw aanmelding heeft bevestigd, ontvangt u tevens een link naar de pagina waar u desgewenst onze tool voor huishoudens kunt downloaden.


recente inzichten

  • True pricing is niet duur of moeilijk, dus waar wachten we nog op?
    De hoge koffieprijzen zijn in het nieuws. Maar dat betekent niet een goed inkomen voor koffietelers, integendeel: 95% van de koffie in retail is niet eerlijk en 44% van de koffietelers leeft in armoede. Moeilijk en duur om op te lossen, zou je zeggen, maar ook hier is het tegendeel het geval. Als true pricing niet duur of moeilijk is, waar wachten we dan nog op?
  • De nieuwe kloven van bestaanszekerheid
    Op 16 september, de vooravond van Prinsjesdag, was Paul Schenderling te gast bij NPO Radio 1 Luistert naar jou, over de nieuwe kloven van bestaanszekerheid. Luisteraars stelden vragen; minister Eddy van Hijum en Paul reageren.
  • Nieuw idee: vermogen belasten op gefinancierde milieuschade
    Stel, we belasten vermogen niet meer op basis van het genoten rendement, maar op basis van de gefinancierde milieuschade. Dat nieuwe idee publiceerden we onlangs in het FD. Eén van de aanleidingen voor dit nieuwe idee is de zogenoemde CO2-investeringsvoetafdruk: de uitstoot die gespaard of belegd vermogen direct en indirect veroorzaakt. Uit gegevens van de World Inequality Database van Thomas Piketty blijkt dat de investeringsvoetafdruk van vermogenden fors is; bij de rijkste 10 procent van… Lees meer: Nieuw idee: vermogen belasten op gefinancierde milieuschade
  • Onderzoek naar duurzaamheidsbeleid supermarkten ontkracht hardnekkige mythes
    Welke supermarkt – na koploper Ekoplaza – helpt consumenten het best om voor duurzaam voedsel te kiezen? De Lidl. Dit is één van de opmerkelijke uitkomsten van een onderzoek van Questionmark in opdracht van Milieudefensie. Het onderzoek naar duurzaamheidsbeleid van supermarkten ontkracht een aantal hardnekkige mythes. Het is bovendien niet gebaseerd op enquêtes over gepercipieerde duurzaamheid (waar supermarkten vaak reclame mee maken), maar op onderliggende data en rapportages. Hieronder staan de mythes. Vijf mythes ❌… Lees meer: Onderzoek naar duurzaamheidsbeleid supermarkten ontkracht hardnekkige mythes
  • Er zijn toekomstbeelden nodig voorbij optimisme en pessimisme
    Uit recente wetenschappelijke papers valt op te maken dat in toekomstvisies over het klimaat zowel optimisten als pessimisten grote inschattingsfouten maken. Twee van deze inschattingsfouten die hieronder staan toegelicht vragen om radicale herziening van onze toekomstbeelden. Er zijn toekomstbeelden voorbij optimisme en pessimisme nodig.
  • Econoom van het genoeg Bob Goudzwaard (90) overleden
    Op 20 april is econoom Bob Goudzwaard (90) overleden. Hij was de grondlegger van de economie van het genoeg. Hij heeft zich decennialang ingezet voor bestrijding van armoede in het mondiale Zuiden en betere perspectieven voor toekomstige generaties.
  • Global Resources Outlook 2024: hier zijn de take-aways
    Deze must-read wordt te weinig besproken en gedeeld: de Global Resources Outlook 2024 van het International Resource Panel (IRP). Hier zijn de take-aways.
  • Wat betekenen automatisering en AI voor onze banen?
    Velen vragen zich af: wat betekenen automatisering en AI voor onze banen? MIT-econoom Daron Acemoglu heeft er een heldere visie over. Nieuwsgierig? Luister dan deze podcastaflevering over AI. In de aflevering komt ook een andere gezaghebbende MIT-econoom aan bod, David Autor.
  • Een mondiale groene subsidieoorlog: goed of slecht?
    ‘We zitten in een mondiale groene subsidieoorlog’, constateerde Harvardeconoom Dani Rodrik onlangs. China en de VS deden al volop mee; vorige week deed de EU een stevige duit in het zakje. Wat is er aan de hand? En is dit goed of slecht?
  • Veel meer inzet op energiebesparing nodig
    Bij COP28 in Dubai is afgesproken dat landen het tempo waarmee ze hun energie-efficiëntie verbeteren vóór 2030 verdubbelen (❗). Kortom, er is veel meer inzet op energiebesparing nodig om de doelen van Parijs binnen bereik te houden. Dit is een maatregel met verstrekkende gevolgen die hoogstwaarschijnlijk alleen haalbaar is als er aanpassingen komen in consumptiepatronen. Denk aan minder grote auto’s, minder maar betere elektrische apparaten, ander stookgedrag, enzovoort.
  • 2024 kan geschiedenis ingaan als kantelpunt in klimaattransitie
    Nieuwste klimaatprognoses: 🔵 mondiale uitstoot vanaf 2024 structureel dalend 🔵 mondiaal kolenverbruik vanaf 2024 dalend 🔵 uitstoot van China vanaf 2024 structureel dalend. Dit alles 3 tot 7 jaar eerder dan verwacht. 2024 kan dus de geschiedenis ingaan als mondiaal kantelpunt in de klimaattransitie.
  • Werkende armen: een vergeten groep in politiek en samenleving
    Een economenmythe is dat groei vanzelf ten goede komt aan mensen met lage inkomens. Feit is dat werkende armen er sinds 1980 cumulatief (dus in totaal) slechts 9% (!) in koopkracht op vooruit zijn gegaan, terwijl de hogere middenklasse en de rijken er bijna 40% (of meer) op vooruit zijn gegaan. Wat werkende armen écht zou helpen is een eerlijker inkomensverdeling. Maar werkende armen lijken helaas een vergeten groep te zijn in politiek en samenleving.
  • Economische groei vertraagt klimaattransitie aanzienlijk
    Het CBS analyseerde de verandering van de CO2-uitstoot, 1971-2020. De conclusie is duidelijk: economische groei vertraagt de klimaattransitie aanzienlijk. En dat terwijl snelheid maken essentieel is om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis af te wenden.
  • Leven na de groei – de podcast
    ’t Afgelopen jaar kochten duizenden mensen ons boek Er is leven na de groei en velen reageerden met vragen en ideeën. Geweldig! Daarom brengt Just Enough nu de Leven na de groei podcast uit. We bespreken wat leven na de groei voor jou en voor ons als samenleving betekent. We hebben uit de vele reacties geput om de thema’s te selecteren die mensen het meest bezighouden. Ook beantwoorden we nieuwe luisteraarsvragen.
  • Selectieve groei kan bredewelvaartagenda op koers houden
    Het is prachtig dat het concept brede welvaart aan een opmars bezig is, maar hoe voorkomen we dat het een lege huls wordt? Dat is een vraag die steeds meer beleidsmakers terecht stellen. Het concept selectieve groei kan de bredewelvaartagenda op koers houden.
  • Kunnen de armoede én de uitstoot in het mondiale Zuiden tegelijk omlaag?
    Kunnen de armoede én de uitstoot van broeikasgassen in het mondiale Zuiden tegelijk omlaag worden gebracht? In juli verschenen twee analyses: volgens De Correspondent kan het, volgens The Economist niet. Wie heeft er gelijk?
  • Repliek op kritiek: het abcd van postgroei
    Er klinkt regelmatig kritiek op het postgroeiparadigma. En dat is prima. Het toont aan dat postgroei uiterst relevant is. Bovendien staat postgroei wetenschappelijk sterk. Dit is het abcd van postgroei.
  • Economische groei vertraagt de energietransitie
    “Economische groei is nodig om groene energie op te schalen”, luidt een veelgehoorde redenering. Wetenschappelijk onderzoek bewijst het tegendeel: economische groei vertraagt de energietransitie. Dat zit zo: een economie die groeit kent een hoger energieverbruik dan een economie die niet groeit. Daardoor zijn meer investeringen in groene energie nodig die we willen financieren uit groei. Maar die groei zorgt er nu juist voor dat het energieverbruik relatief hoog blijft. Zo ontstaat een vicieuze cirkel, zoals… Lees meer: Economische groei vertraagt de energietransitie
  • Stort een economie zonder groei in?
    “Zonder groei stort een economie in, toch?” Nee, zegt de meest gezaghebbende theorie over groei. Nee, zegt ook de bedenker ervan, Nobelprijswinnnaar Robert Solow, onlangs nog (👇). Kortom, laat je niet langer intimideren door ongefundeerde onheilsboodschappen en spreek je uit: stoppen met groei is goed voor mensen en voor de aarde en is wel degelijk compatibel met een stabiele economie. Deel daarom dit bericht als je anderen kent die hierover twijfelen. Hieronder staan korte antwoorden… Lees meer: Stort een economie zonder groei in?
  • Welke aannames zitten er achter netto nul?
    Is het je wel eens opgevallen dat in klimaatscenario’s in 2050 nog steeds sprake is van gigatonnen uitstoot van broeikasgassen? Welke aannames zitten er achter netto nul? En zijn die realistisch?

Recente berichten

Nu al een achtste druk!