NPO-podcast: Is er leven na de groei?

N

Een leven en samenleving na de groei: je vindt het een goede visie maar hebt misschien je twijfels: hóé dan?! Gert-Jan Segers ervoer precies dat. In een podcast van Geld of je Leven, het economieprogramma van NPO Radio 1, neemt presentator Hans van der Steeg je mee in de zoektocht van Gert-Jan en luisteraars met als centrale vraag: hoe brengen we postgroei in de praktijk? De NPO-podcast heet: Is er leven na de groei? Grote thema’s passeren de revue, van technologie en ecologie tot het bedrijfsleven, en van de keuzes in ons persoonlijke leven tot de keuzes die we maken over de schatkist van de overheid. Postgroei heeft immers impact op al deze thema’s.

Interessante gasten

In de afleveringen verkennen Gert-Jan Segers en Paul Schenderling eerst het thema, waarna een gast met kennis van de praktijk aanschuift:

🎤 Jesse Frederik van De Correspondent, over de potentie van technologie en groene groei en zijn twijfels bij postgroei.

🎤 Gedragsdeskundige Willemijn Vermeer, over het maken van persoonlijke keuzes en manieren om te komen tot gedragsverandering.

🎤 Eva Gouwens, over haar leiderschap bij bedrijven als Tony’s Chocolonely en Fairphone en de manieren waarop bedrijven kunnen bijdragen.

🎤 En oud-politicus en Green Deal architect Diederik Samsom, over zijn inspanningen voor duurzame wetgeving en over de dilemma’s bij het op orde houden van de overheidsfinanciën.

Kortom: een hele relevante zoektocht met interessante gasten, mooi luistervoer voor de zomer. De podcast is hier te vinden:

🎧 Spotify
🎧 Apple Podcasts
🎧 Radio 1

De podcast zonder vraagteken

Wil je meer weten over dit thema, luister dan de podcast van de postgroeibeweging: Leven na de groei (zonder vraagteken!).

"We moeten strijden voor een rechtvaardige straat" (met Marco te Brömmelstroet) Leven na de groei

"Hoe we onze straten inrichten, dat is de gestolde versie van hoe we over economie denken." Met deze oneliner stapte onze podcastgast, Marco te Brömmelstroet, de kamer binnen. Tijdens de opname laat hij ons, Allard Amelink, Paul Schenderling en jou als luisteraar, met totaal andere ogen kijken naar het onderwerp van deze aflevering: mobiliteit. En dat niet alleen: hij laat ons ook zien hoe de toekomst van mobiliteit in een samenleving na de groei begint bij een nieuwe visie op een rechtvaardige straat. Marco draait er niet omheen: voor die visie zullen we moeten strijden. Maar hij biedt ons ook concrete ideeën en praktische handvatten hoe we daarmee kunnen beginnen, in onze steden en dorpen en in onze eigen straat. Een fascinerend gesprek, dus mis deze aflevering niet en deel de aflevering met vrienden en bekenden!Marco te Brömmelstroet is hoogleraar Urban Mobility Futures, director van het Lab of Thought and chairman en samen met Thalia Verkade schrijver van het boek 'Het recht van de snelste'.
  1. "We moeten strijden voor een rechtvaardige straat" (met Marco te Brömmelstroet)
  2. "Vertrouw bij eten minder op je intuïtie" (met Frank Holleman van Fork Ranger)
  3. "Deze uitslag biedt juist een kans om fouten goed te maken" (over de Europese verkiezingen)
  4. Het hoofdlijnenakkoord kritisch tegen het licht gehouden
  5. De wereld achter onze laptops

Je vindt de podcast in je favoriete podcastapp, waaronder:
🎧 Spotify
🎧 Apple podcasts

Over de auteur

Paul Schenderling

Paul Schenderling is econoom, schrijver en spreker. Hij adviseert en schrijft over sociale en ecologische vraagstukken vanuit een economische invalshoek. Hij heeft ruim 10 jaar onderzoeks- en advieservaring en ervaring met politiek-bestuurlijke processen, op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Hij is oprichter en programmaleider van Postgroei Nederland. In nauwe samenwerking met de deskundigen uit deze denktank schreef hij het boek 'Er is leven na de groei: Hoe we onze toekomst realistisch veiligstellen'.

Hier kunt u zich aanmelden om een maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen met de nieuwste inzichten over brede welvaart en postgroei.

Geef een reactie

Recente berichten

Nu al een achtste druk!