NPO-podcast: Is er leven na de groei?

N

Een leven en samenleving na de groei: je vindt het een goede visie maar hebt misschien je twijfels: hóé dan?! Gert-Jan Segers ervoer precies dat. In een podcast van Geld of je Leven, het economieprogramma van NPO Radio 1, neemt presentator Hans van der Steeg je mee in de zoektocht van Gert-Jan en luisteraars met als centrale vraag: hoe brengen we postgroei in de praktijk? De NPO-podcast heet: Is er leven na de groei? Grote thema’s passeren de revue, van technologie en ecologie tot het bedrijfsleven, en van de keuzes in ons persoonlijke leven tot de keuzes die we maken over de schatkist van de overheid. Postgroei heeft immers impact op al deze thema’s.

Interessante gasten

In de afleveringen verkennen Gert-Jan Segers en Paul Schenderling eerst het thema, waarna een gast met kennis van de praktijk aanschuift:

🎤 Jesse Frederik van De Correspondent, over de potentie van technologie en groene groei en zijn twijfels bij postgroei.

🎤 Gedragsdeskundige Willemijn Vermeer, over het maken van persoonlijke keuzes en manieren om te komen tot gedragsverandering.

🎤 Eva Gouwens, over haar leiderschap bij bedrijven als Tony’s Chocolonely en Fairphone en de manieren waarop bedrijven kunnen bijdragen.

🎤 En oud-politicus en Green Deal architect Diederik Samsom, over zijn inspanningen voor duurzame wetgeving en over de dilemma’s bij het op orde houden van de overheidsfinanciën.

Kortom: een hele relevante zoektocht met interessante gasten, mooi luistervoer voor de zomer. De podcast is hier te vinden:

🎧 Spotify
🎧 Apple Podcasts
🎧 Radio 1

De podcast zonder vraagteken

Wil je meer weten over dit thema, luister dan de podcast van de postgroeibeweging: Leven na de groei (zonder vraagteken!).

Hoe maak ik mijn vakantie duurzaam? Leven na de groei: de podcast over de nieuwe economie

Afgelopen zomer gingen in Malaga 25.000 mensen de straat op omdat de Zuid-Spaanse stad volgens hen onleefbaar is geworden door de grote aantallen vakantiegangers en dagjesmensen. De publieke ruimte wordt overgenomen door de bezoekers, die troep en overlast veroorzaken. De huizenprijzen rijzen de pan uit. En het winkelaanbod raakt helemaal afgestemd op de bezoekers, in plaats van de bewoners. Ze vinden dat hun stad van hen wordt afgepakt. En op veel meer plekken klinken zulke signalen. Afgelopen december gingen ook in Amsterdam enkele tientallen mensen de straat op.  En het aantal toeristen blijft toenemen. In Nederland en wereldwijd. En dat heeft gevolgen voor de draagkracht van lokale gemeenschappen en voor de draagkracht van de aarde. Want die toeristen komen niet allemaal met de fiets, maar veelal in auto’s, vliegtuigen en cruiseschepen.  Tegelijk: die vakantiegangers en dagjesmensen, dat zijn niet allemaal anderen. Dat zijn wij zelf ook. Kunnen we werken aan een duurzaam toerisme? En waar kun je rekening mee houden als je binnenkort je zomervakantie gaat boeken? Allard en Matthias gaan in gesprek met –        Eke Eijgelaar en Harald Buijtendijk. Beide zijn duurzaam reizen-onderzoeker aan de Breda University of Applied ScienceCartoon van Jip van den ToornCartoon vliegen over 50 jaar
  1. Hoe maak ik mijn vakantie duurzaam?
  2. Zes adviezen waarmee je het nieuws van 2025 kritischer en strijdvaardiger tegemoet kunt treden
  3. Babette Porcelijn verbaast je opnieuw over verborgen impact (én we kondigen onze gloednieuwe productwijzer aan!)
  4. Hoe wij de ladder van opkomende economieën wegschoppen (en de enorme implicaties daarvan)
  5. Hoe stuur je bedrijven in de goede richting? De oud-CEO van Fairphone vertelt het je

Je vindt de podcast in je favoriete podcastapp, waaronder:
🎧 Spotify
🎧 Apple podcasts

Over de auteur

Paul Schenderling

Paul Schenderling is econoom, schrijver en spreker. Hij adviseert en schrijft over sociale en ecologische vraagstukken vanuit een economische invalshoek. Hij heeft ruim 10 jaar onderzoeks- en advieservaring en ervaring met politiek-bestuurlijke processen, op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Hij is oprichter en programmaleider van Postgroei Nederland. In nauwe samenwerking met de deskundigen uit deze denktank schreef hij het boek 'Er is leven na de groei: Hoe we onze toekomst realistisch veiligstellen'.

Hier kunt u zich aanmelden om een maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen met de nieuwste inzichten over brede welvaart en postgroei.

Geef een reactie

Recente berichten

Nu al een achtste druk!