Leven na de groei – de podcast

L

’t Afgelopen jaar kochten duizenden mensen ons boek Er is leven na de groei en velen reageerden met vragen en ideeën. Geweldig! Daarom brengt Just Enough nu de Leven na de groei podcast uit. We bespreken wat leven na de groei voor jou en voor ons als samenleving betekent. We hebben uit de vele reacties geput om de thema’s te selecteren die mensen het meest bezighouden. Ook beantwoorden we nieuwe luisteraarsvragen.

Leven na de groei podcast

Wat kun je verwachten?

We brengen maandelijks een bulletin waarin we een actueel thema belichten, en maandelijks een special waarin we een tijdloos onderwerp uitdiepen. Telkens vanuit het perspectief van gelukkiger leven binnen de draagkracht van mens en aarde. We benaderen de thema’s persoonlijk én maatschappelijk. Wat betekent het voor jouw en mijn leven? En welke stappen kunnen bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties zetten om rechtvaardiger om te gaan met mens en milieu, dichtbij en ver weg?
Een combinatie van inspiratie en praktische handvatten, dus.

Wie hoor je zoal?

We vonden podcastmaker Allard Amelink bereid om de podcast te presenteren, bekend van onder andere de Podcast Filosofie van Centre Erasme. In twee à drie afleveringen per maand gaat hij in gesprek met de auteurs achter het boek, met de bevlogen onderzoekers achter consumentencollectief Just Enough en met interviewgasten. Ook horen we maandelijks luisteraars die een vraag hebben of een idee pitchen.

Luister en denk mee

Heb je zelf een vraag of een idee op het terrein van leven na de groei? Of wil je graag dat we een bepaald onderwerp uitdiepen? Stuur dan een mailtje naar post <at> justenough.nl. Wij zorgen er dan voor dat de meestgestelde en meest originele vragen de komende maanden aan bod komen. Alvast bedankt voor je reactie en veel luisterplezier gewenst!

Je vindt de podcast in je favoriete podcastapp, waaronder:
🎧 Spotify
🎧 Apple podcasts

Meest recente afleveringen

De verkiezingsuitslag als afrekening met het neoliberalisme? (bulletin december) Leven na de groei

De flagrante overwinning van PVV is misschien wel meer een stem tegen het neoliberalisme dan een stem vóór het beleid van de PVV. In het bulletin van december (we brengen 'm maar gelijk uit) analyseert Paul Schenderling de ontwikkeling van economisch beleid sinds het interbellum, de opbouw van de verzorgingsstaat en de afbouw ervan door de komst van het neoliberalisme. Een systeem dat geprezen wordt om haar vrijhandel, maar juist veel mensen vogelvrij maakt. Het neoliberalisme is een ideologie die winnaars en verliezers creëert, wereldwijd en ook in Nederland. Sinds 1980 zijn de Nederlanders met de laagste 25% inkomens er 9% op vooruit gegaan en de rijkste 1% maar liefst 50%. Dat niet alleen. Het kwart van de mensen met de laagste inkomens betaalt 48% van hun inkomen aan belasting (loonbelasting, BTW, accijnzen), de gemiddelde Nederlander 40% en de rijkste 1% betalen effectief ongeveer 20% belasting. Tegelijkertijd zijn publieke voorzieningen in de afgelopen decennia verschraald, zoals de zorg, het onderwijs, de volkshuisvesting en de politie. De verliezers komen hoe langer, hoe meer in opstand en dat zien we onder andere terug in het kiesgedrag. Hoe zit dat precies? En kan het ook anders? Deze en andere vragen worden helder en feitelijk toegelicht zoals we dat gewend zijn van Paul.Genoemde literatuur: Friedrich Hayek – The economic conditions of interstate federalism Dani Rodrik – Straight talk on trade: ideas for a sane world economy Wil je samen met andere doorpraten over dit onderwerp, meld je dan aan voor onze online meet-ups: Online Meet-Ups – Just Enough
  1. De verkiezingsuitslag als afrekening met het neoliberalisme? (bulletin december)
  2. Chocola eten zonder bittere nasmaak
  3. Meer levensvreugde door te leven van genoeg
  4. De Stemwijzer die je echt helpt (bulletin november)
  5. Wat kun je verwachten in deze podcast?

Over de auteur

Paul Schenderling

Paul Schenderling is econoom, schrijver en spreker. Hij adviseert en schrijft over sociale en ecologische vraagstukken vanuit een economische invalshoek. Hij heeft ruim 10 jaar onderzoeks- en advieservaring en ervaring met politiek-bestuurlijke processen, op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Hij is oprichter en programmaleider van Postgroei Nederland. In nauwe samenwerking met de deskundigen uit deze denktank schreef hij het boek 'Er is leven na de groei: Hoe we onze toekomst realistisch veiligstellen'.

Geef een reactie

Recente berichten

Nu al een zesde druk!