Leven na de groei – de podcast

L

’t Afgelopen jaar kochten duizenden mensen ons boek Er is leven na de groei en velen reageerden met vragen en ideeën. Geweldig! Daarom brengt Just Enough nu de Leven na de groei podcast uit. We bespreken wat leven na de groei voor jou en voor ons als samenleving betekent. We hebben uit de vele reacties geput om de thema’s te selecteren die mensen het meest bezighouden. Ook beantwoorden we nieuwe luisteraarsvragen.

Leven na de groei podcast

Wat kun je verwachten?

We brengen maandelijks een bulletin waarin we een actueel thema belichten, en maandelijks een special waarin we een tijdloos onderwerp uitdiepen. Telkens vanuit het perspectief van gelukkiger leven binnen de draagkracht van mens en aarde. We benaderen de thema’s persoonlijk én maatschappelijk. Wat betekent het voor jouw en mijn leven? En welke stappen kunnen bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties zetten om rechtvaardiger om te gaan met mens en milieu, dichtbij en ver weg?
Een combinatie van inspiratie en praktische handvatten, dus.

Wie hoor je zoal?

We vonden podcastmaker Allard Amelink bereid om de podcast te presenteren, bekend van onder andere de Podcast Filosofie van Centre Erasme. In twee à drie afleveringen per maand gaat hij in gesprek met de auteurs achter het boek, met de bevlogen onderzoekers achter consumentencollectief Just Enough en met interviewgasten. Ook horen we maandelijks luisteraars die een vraag hebben of een idee pitchen.

Luister en denk mee

Heb je zelf een vraag of een idee op het terrein van leven na de groei? Of wil je graag dat we een bepaald onderwerp uitdiepen? Stuur dan een mailtje naar post <at> justenough.nl. Wij zorgen er dan voor dat de meestgestelde en meest originele vragen de komende maanden aan bod komen. Alvast bedankt voor je reactie en veel luisterplezier gewenst!

Je vindt de podcast in je favoriete podcastapp, waaronder:
🎧 Spotify
🎧 Apple podcasts

Meest recente afleveringen

Hoe moeten we omgaan met AI? (bulletin februari) Leven na de groei

Dit keer hebben we het over het buzzword van deze tijd: AI. Kunstmatige intelligentie is volgens sommigen de oplossing voor alles en voor anderen een grote bedreiging voor ons bestaan. Hoe kunnen we met de Leven na de groei-bril kijken naar dit onderwerp? In deze aflevering zoomen we in op verschillende aspecten die ons leven raken. Het eerste aspect is de impact van AI op onze banen: hoeveel banen blijven er nog over en wat betekent AI voor de kwaliteit van onze banen? Het tweede aspect is de impact op de sociale omgang tussen mensen. Het derde aspect is de impact van AI op de aarde: is AI een milieuramp of (ook) een deel van de oplossing? En last but not least: wat zijn handige tips om in je eigen leven goed om te gaan met AI?Just Enough publiceert regelmatig over digitale zaken, in ons dossier 'digitale detox'. Zo tref je in ons dossier onder andere een artikel over de ecologische impact van data/digitale diensten.Is er een onderwerp waar je graag een podcastaflevering van Leven na de groei over zou willen horen? Stuur je vraag of onderwerp dan naar post@justenough.nl.
  1. Hoe moeten we omgaan met AI? (bulletin februari)
  2. Reclame: vijand of een handig instrument?
  3. Waarom we in deze chaotische tijd onzekerheidsvaardigheid nodig hebben
  4. Klimaattop in Dubai: top of flop? (bulletin januari)
  5. Internationale samenwerking, internationale handel en leven na de groei

Over de auteur

Paul Schenderling

Paul Schenderling is econoom, schrijver en spreker. Hij adviseert en schrijft over sociale en ecologische vraagstukken vanuit een economische invalshoek. Hij heeft ruim 10 jaar onderzoeks- en advieservaring en ervaring met politiek-bestuurlijke processen, op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Hij is oprichter en programmaleider van Postgroei Nederland. In nauwe samenwerking met de deskundigen uit deze denktank schreef hij het boek 'Er is leven na de groei: Hoe we onze toekomst realistisch veiligstellen'.

Geef een reactie

Recente berichten

Nu al een zesde druk!